XS
SM
MD
LG
XL

Grensmaas

Het project Grensmaas is het grootste rivierverruimingsproject in uitvoering in Nederland. De werkzaamheden strekken zich uit over een traject van 43 kilometer tussen Maastricht en Echt-Susteren.

43 km herinrichting
van het landschap

54 miljoen ton
natuurlijke bouwgrondstoffen

2000 voetbalvelden
nieuwe natuur

10.000 huishoudens
houden droge voeten

2008 – heden

In november 2017 heeft het Consortium, geheel volgens afspraak, de belangrijkste maatschappelijke doelstelling behaald. Tienduizenden gezinnen langs de Maas lopen nu veel minder risico op een overstroming. Bij identieke waterafvoeren als tijdens de overstromingen van 1993 en 1995 komen dorpen en steden in Zuid- Limburg nu niet meer blank te staan.

Verbreed stroombed

Het Consortium heeft daartoe het stroombed van de Maas met zo’n 300 hectare verbreed, de oevers verlaagd en dijken op een traject van twaalf kilometer versterkt en verhoogd.

Nieuw natuurgebied

Met het project Grensmaas krijgt Zuid-Limburg ook een nieuw natuurgebied langs de rivier van zo’n duizend hectare, dat samen met natuurgebieden aan de Vlaamse Maasoever het RivierPark Maasvallei vormt. De hoogwaterbescherming en de nieuwe natuur worden betaald met de winning en verkoop van 54 miljoen ton grind en kosten de belastingbetaler niets. Het project Grensmaas kost 700 miljoen euro.

Start 2008

De uitvoering is in 2008 officieel van start gegaan in Itteren. Inmiddels zijn de locaties Borgharen, Itteren, Visserweert/Illikhoven en Geulle aan de Maas klaar. In Bosscherveld en Nattenhoven zijn de graafwerkzaamheden flink gevorderd.

Sluiten